januari 2017

logo

Nieuwsbrief  januari 2017

Jugendstilnummer tijdschrift ‘Kunsttijdschrift’

De redactie van het door Openbaar Kunstbezit uitgegeven tweemaandelijkse uitgave koos in het juni/julinummer voor de zwierige stijl, die zich tussen 1890 en 1914 over heel Europa verspreidde. Naast redactionele bijdragen van onder andere Nienke Simon Thomas en Gerard van Wezel besteedde stedenbouwkundige Ad Habets aandacht aan het werk van de Belgische architect Victor Horta (1861-1947). Docent, publicist en lezinggever Habets schetste tevens in vogelvlucht architectuurontwikkelingen rond 1900 in Den Haag (Statenkwartier), Zwolle (Veeralleekwartier) en Arnhem (Transvaalbuurt). Het laatste onderwerp werd vermoedelijk vooral ingegeven doordat Habets in de Gelderse hoofdstad woont en werkt.

De kleurafbeeldingen in dit nummer van ‘Kunsttijdschrift’ geven een goed beeld van de verscheidenheid binnen de Nederlandse Jugendstilarchitectuur. Losse exemplaren van dit nummer zijn voor € 10,75 verkrijgbaar bij de uitgever en een aantal boekhandels. Helaas werd nagelaten om de activiteiten van onze stichting onder de aandacht te brengen.

schermafdruk-2016-12-22-23-55-22

 

 

Jugendstilbijdrage tijdschrift ‘Heemschut’

Erfgoedvereniging Heemschut, de grootste en een van de oudste particuliere verengingen ter bescherming van cultuurmonumenten, besteedde in het meest recente nummer aandacht aan ‘het lelijke eendje’ binnen de internationale Jugendstilarchitectuur. De bijdrage van onze stichting heeft betrekking op de ondergewaardeerde Hollandse bouwkunst uit de periode 1896-1914. Volgens voorzitter en auteur Arno Weltens heeft deze appreciatie vooral te maken met onbekendheid in het buitenland. Men komt veelal niet verder dan de naam van architect Hendrik Berlage.

Het artikel ‘Het lelijke eendje?’ geeft contextinformatie en gaat dieper in op talloze facetten zoals rechtspositie, opleidingen, kenmerken en materiaalgebruik (tegeltableaus, sier- en kunstsmeedwerk, kathedraalglas). De tekst wordt ondersteund door illustratieve afbeeldingen in kleur van nog bestaande panden of details ervan. Op de omslag van ‘Heemschut’ staat een afbeelding van de vrijstaande villa ‘Stadszicht’ in Tholen. Architect van dit in 1909 gerealiseerde Zeeuwse bouwwerk is de uit Roosendaal afkomstige Jac. Rey.

 

 

 

 

Jugendstilbijdrage magazine ‘Coup deFouet’  

Onze stichting is aangesloten bij het internationale Jugendstilnetwerk van Ruta Europea del Modernismo in Barcelona. Deze organisatie geeft 2x per jaar een tweetalig (Spaans en Engels) glossy magazine uit. Er is ook een digitale versie beschikbaar via het internet. Omdat onze stichting – in tegenstelling tot de overige deelnemers – niet een stad of regio maar een land vertegenwoordigen heeft het bestuur gemeend om onze eerste redactionele bijdrage te wijden aan een belangrijke Nederlandse architect, die tijdens de Jugendstilperiode zijn sporen heeft verdiend. De in Den Haag geboren en getogen Johan Mutters (1858-1930) leverde ontwerpen voor woonhuizen, villa’s, winkelpanden en een hotel in de flamboyante zweepslagstijl, die we slechts uit België en Frankrijk kennen. Hij studeerde bouwkunde in Den Haag en Antwerpen. Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief is nog onbekend in welke uitgave van 2017 deze bijdrage wordt gepubliceerd. Wij houden onze lezers uiteraard op de hoogte.

schermafdruk-2016-12-22-23-55-50

 

 

Interieurontwerpen

Door reproducties van ontwerpen uit de periode 1896-1914 antiquarisch aan te kopen is onze stichting in het bezit gekomen van meer dan 800 tekeningen van bouwfragmenten. Deze collectie bevat hele (winkel)puien, maar ook onderdelen zoals vensters, voordeuren, erkers, topgevels, schoorstenen en hekwerken. De bouwtekeningen lijken als voorbeeld bedoeld te zijn, bijvoorbeeld om de opdrachtgever een indruk te geven van een trap of een winkelpui. Of deze ontwerpen daadwerkelijk zijn uitgevoerd valt te bezien. In slechts enkele gevallen is dat aantoonbaar het geval geweest.

Opvallend gering is het aantal interieurontwerpen. Dat zijn er slechts 73. De tekeningen van interieurelementen zijn bovendien veelal van onbekende signatuur. Uitzonderingen hierop zijn ontwerpen van architecten als Huibertus Bonda en Willem Noorlander uit Amsterdam, Frans Dupont uit Roermond, Theo van Elmpt uit Groningen en Jacobus Hellendoorn (later Hellendoor & De Herder) uit Hengelo.

De Stichting heeft deze ontwerpen inmiddels gedigitaliseerd. De 73 interieurontwerpen staan nu (in klein formaat) op de website. Tegen een relatief klein bedrag zijn ze voor u in hoge resoluties verkrijgbaar.

zie voor meer informatie